26 Ιανουαρίου 2023
Στη χώρα μας, τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα κινδυνεύουν κυρίως από τους ανοιξιάτικους παγετούς. Πιο σπάνια παρατηρείται ζημιά από φθινοπωρινούς ή χειμερινούς παγετούς. Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα έχουν τη δυνατότητα σκληραγώγησης για να αντιμετωπίσουν τους χειμερινούς παγετούς. Με την σκληραγώγηση αυτή τα δένδρα είναι ικανά να επιβιώσουν χωρίς ή με ελάχιστες ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 ºC. Πολλές ποικιλίες καρυδιάς είναι πολύ πιο ευαίσθητες και μπορεί να ζημιωθούν σημαντικά σε θερμοκρασίες < -15 ºC.
Η σκληραγώγηση των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων
Η σκληραγώγηση των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων γίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, όταν το δέντρο ξεκινά τις διαδικασίες ληθάργου, με τη συσσώρευση υδατανθράκων και πρωτεϊνών και τη δημιουργία υδρόφιλων κολλοειδών ουσιών στο κύτταρο που δεσμεύουν νερό ώστε αυτό να μην μπορεί εύκολα να κρυσταλλωθεί. Έτσι αυτά τα κύτταρα και τα όργανα κατ’ επέκταση, τον Οκτώβριο έχουν αντοχή σε θερμοκρασίες έως και -8 ºC.
Το δεύτερο στάδιο ξεκινάει με τους δυο-τρεις πρώιμους παγετούς του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και η ύπαρξη φύλλων στα φυτά. Το δένδρο λαμβάνει το μήνυμα για την περαιτέρω σκληραγώγηση των κυττάρων ώστε αυτά να γίνουν ανθεκτικά σε θερμοκρασίες έως -21 ºC και ανάλογα το είδος, ακόμα χαμηλότερα.
Το τρίτο στάδιο σκληραγώγησης, δηλαδή την αντοχή σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι διαρκεί λιγότερο, μια-δυο μέρες, όταν έχουμε μόνιμο παγετό, δηλαδή, η θερμοκρασία ολόκληρης της ημέρας κάτω από 1 ºC και χάνεται επίσης ταχύτατα, σε μια-δυο ημέρες, με την άνοδο της θερμοκρασίας άνω του μηδενός.
Όταν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ανά είδος και ποικιλία ώρες χαμηλών θερμοκρασιών, διακόπτεται ο λήθαργος και οι ανθοφόροι οφθαλμοί καθώς και τα λοιπά παρεγχυματικά κύτταρα χάνουν τη σκληραγώγηση τους και γίνονται ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες -6 έως -8 ºC. Με αυτή την διαδικασία τα φυτά ετοιμάζονται για την επερχόμενη άνοιξη.